2016. KÁRPÁT – MEDENCEI AGRÁR KONFERENCIA

A Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete, közösen az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületével, 2016. augusztus 11. és 14. között szervezi meg a Kárpát-medencei Agrár Konferenciát Székelykeresztúron. A program helyszíne a Berde Mózes Unitárius Gimnázium díszterme. A konferencia fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A 3 napos programon több mint 70 Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági tanulmányit folytató vagy már befejező, illetve a mezőgazdaság iránt érdeklődő személy vesz részt. A konferencia révén egy olyan környezetet biztosítunk a résztvevők számára, ahol hasznos és gyakorlati információkat szereznek a mezőgazdaság különböző ágazatait és kérdésköreit illetően, lehetőségük nyílik sikeres agrárvállalkozást megtekinteni, pályázati lehetőségeket megismerni, illetve tapasztalatokat megosztani egymással.

A program nyitónapján a résztvevők a Nemzetstratégiai Kutatóintézet összefogó szerepéről és a fiatalok itthonmaradásra ösztönzéséről, a fiatal generációk mezőgazdasági szerepéről, a tej útjáról és a mezőgazdasági pályázati lehetőségekről hallhatnak előadást. A délutáni prezentációk folyamán a kézműves sajtok családi önellátásban betöltött szerepének, a határon átnyúló agrárkezdeményezések, illetve a mezőgazdaság és turizmus viszonyának vizsgálásának jut fő szerep.

A konferencia második napja egy tenyészet látogatásával kezdődik, ahol a bivalytenyésztés és turizmus viszonyáról hallhatnak előadást a résztvevők. Az ebédet követően a jelenlevők a tej táplálkozásban betöltött szerepét elemzik, a szarvasmarhák tenyésztésébe, a gyógynövények feldolgozásába, illetve a gombák és rózsák hasznosításába nyernek betekintést. Ugyanakkor a résztvevőknek lehetőségük nyílik saját tapasztalataik megosztására, esetleges mezőgazdasági vállalkozásaik, kezdeményezéseik bemutatására is. A zárónapon a csoport Segesvárra látogat, ezt követően kerül sor a konferencia összegzésére és zárására.

A konferenciát népzene és néptánc estek színesítik, melyek célja, hogy a résztvevők megismerjék a helyi kultúrát, illetve megosszák a többiekkel saját régiójuk népművészeti elemeit is.

A rendezvény előadói között szerepelnek mezőgazdasági szakemberek, különböző intézmények képviselői (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Földművelésügyi Minisztérium, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Caritas Gyulafehérvár, RMGE), illetve egyetemi oktatók is.

A konferencia megszervezését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja.

/** * */